Návštevnosť na hrade bola počas leta porovnateľná s minulým rokom

23.09.2013 Kežmarok

Kežmarok 23. septembra (TASR) – Počet návštevníkov na Kežmarkom hrade bol počas uplynulej letnej sezóny porovnateľný s minulým rokom. Riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová informovala, že samotné expozície a prehliadky doplnil bohatý kultúrny a spoločenský program na hradnom nádvorí, čo prilákalo množstvo návštevníkov. Dohromady si hrad počas leta pozrelo približne 18.000 turistov.
"Mali sme tu premietanie filmov, divadelné prestavenia, koncerty a množstvo návštevníkov bolo aj počas festivalu Európske ľudové remeslo. Musím povedať, že keď bolo vo Vysokých Tatrách škaredé počasie, prišlo sem viac ľudí, takže u nás to je trošku naopak, keďže turisti navštevujú historické pamiatky v čase, keď v horách nie je príliš pekne," objasnila Cintuľová.
V minulých rokoch zaznamenali na hrade úbytok poľských návštevníkov, tí sa však postupne na Slovensko a pod Tatry vracajú. Tradične sem zavítalo množstvo turistov zo Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska i Ruska. S koncom letnej sezóny a prázdnin klesol aj počet hostí, zvýšiť návštevnosť by mali ďalšie podujatia, ktoré na hrade chystajú počas jesene. "Túto sobotu máme jednu akciu Honba za klenotmi Prešovského kraja a do konca roka máme pripravené ďalšie podujatia. Veríme, že prilákajú ďalších turistov, ktorí našu ponuku uvítajú," dodala Cintuľová.
Podľa nej sa dnes už nedá spoliehať len na to, že turisti budú hrad navštevovať len pre samotné expozície. Je preto potrebné pripraviť doplnkový program a iné aktivity, ktoré zaujmú aj návštevníkov, ktorí už na hrad zavítali. "Tento rok máme pripravené aj nové ponukové listy pre stredné a základné školy, nové produkty aj pre najmenších, aby sa už od útleho veku oboznamovali s tým, čo je to múzeum, čo sa v ňom nachádza, a že v tomto meste máme takúto unikátnu pamiatku," zdôraznila riaditeľka Kežmarského múzea.
Menší počet turistov na hrade v tomto období využijú na dokončenie odvlhčenia vstupu do hradu, ktoré prebieha už od júla. Podarilo sa zaviesť injektáž do hradného muriva, ktorá začala pôsobiť a múry začali schnúť. "Teraz sa dostávame do fázy, kedy sa po vysušení muriva a odrezaní podláh od stien, aby sa zamedzilo ďalšiemu šíreniu vlhkosti, pristúpilo k sanačným omietkam. V októbri dôjde k finalizácii týchto priestorov," objasnila Cintuľová. Projekt je financovaný vďaka podpore Ministerstva kultúry SR vo výške 18.000 eur. V budúcich rokoch chcú pokračovať v odvlhčovaní ďalších priestorov, ako napr. expozície Tatry a Kežmarok a predovšetkým hradnej kaplnky, ktorá je v dezolátnom stave. Na odvlhčenie celého hradu, vrátane nádvoria, expozícií a vonkajšej strany hradu, by potrebovali viac ako dva milióny eur.
 

Vyberte región

mark